Vermoed je dat er asbest aanwezig is in uw woning of gebouw? Dan zit je vermoedelijk met heel wat vragen. Als asbestverwijderaar helpen we je graag verder met antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

  1. Wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat bekend staat om zijn hittebestendige en isolerende eigenschappen. Het werd in ons land zeer veel gebruikt, vooraleer het in 1998 verboden werd. Naast de positieve eigenschappen is asbest immers zeer gevaarlijk voor de gezondheid, omdat de vezels bij inademing ernstige longaandoeningen kunnen veroorzaken, waaronder longkanker en asbestose.

  1. Hoe weet ik of mijn huis asbest bevat?

Wanneer u asbestplaten hebt liggen, is het uiteraard zeer duidelijk dat je best voorzichting omgaat met dit materiaal. Het is vaak echter zeer moeilijk voor een leek om asbest visueel te identificeren, omdat het in verschillende materialen kan voorkomen. Een  asbestinspectie door onze professionals. kan hierbij helpen om de aanwezigheid van asbest nauwkeurig vaststellen.

  1. Is het verwijderen van asbest verplicht?

In België is er momenteel geen algemene verplichting om je asbest te verwijderen. Maar als het asbest in slechte staat is of als het ingesloten zit en bij renovatiewerken bloot komt te liggen, moet het verwijderd worden. Bovendien is het wel verplicht om bij de verkoop van een woning van voor 2001 een asbestattest te laten opstellen.

  1. Kan ik zelf asbest verwijderen?

Zelf asbest verwijderen wordt sterk afgeraden, omdat dit ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Asbestverwijdering vereist specifieke kennis, ervaring en beschermende uitrusting.  In sommige gevallen is het zelfs verplicht om een asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen.

  1. Hoe verloopt het proces van asbestverwijdering?

Bobrik volgt een strikt protocol voor asbestverwijdering, inclusief een grondige voorbereiding, het gebruik van beschermende uitrusting, het verwijderen van het asbestmateriaal en een zorgvuldige reiniging van de site om eventuele vezels te verwijderen.

  1. Wat zijn de kosten van asbestverwijdering?

De kosten variëren afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid asbest, het type materiaal en de complexiteit van de verwijdering. Bobrik biedt transparante prijzen en kan u voorzien van een nauwkeurige offerte na een inspectie.

  1. Hoe lang duurt het voordat asbest verwijderd is?

De duur van het verwijderingsproces hangt af van de omvang van het project. Bobrik streeft ernaar om efficiënt te werken zonder in te boeten aan kwaliteit, met als doel uw eigendom zo snel mogelijk veilig te maken.

  1. Zijn er premies voor het verwijderen van asbest?

De Vlaamse overheid en netbeheerder Fluvius moedigen mensen aan om asbest te laten verwijderen. We lijsten graag de beschikbare asbestsubidies op.

Wil je graag meer informatie over hoe we je kunnen helpen?

Neem gerust contact met ons op! Elke offerte of aanvraag is volledig vrijblijvend.

Contacteer ons

We contacteren je binnen de 24 uur!