Asbest is een zeer gevaarlijke stof die kankerverwekkend is. Het werd in het verleden veel gebruikt in bouwmaterialen, waaronder golfplaten. Maar sinds 1998 is het in ons land verboden om asbest te gebruiken. Toch zijn er dus nog veel oudere woningen of gebouwen die asbest bevatten.

Als je asbest golfplaten in je woning of bedrijf hebt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten verwijderen. Asbest kan namelijk vrijkomen in de lucht als de platen beschadigd raken. Dit kan leiden tot heel wat gezondheidsproblemen.

In dit blogartikel leggen we uit hoe de afbraak en verwijdering van asbest golfplaten in zijn werk gaat.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Asbest heeft lang bekend gestaan om een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en hoge temperaturen én het was bovendien heel goedkoop.

Asbest golfplaat op dak
Asbestverwijderaars

Waarom is het belangrijk om asbest golfplaten te laten verwijderen?

Zolang het materiaal niet beschadigd raakt, is er niets aan de hand. Maar asbestdaken raken bijvoorbeeld beschadigd door weersinvloeden, zoals storm en hagel. Daardoor verweren asbestdaken vaak na zo’n 30 jaar. Als de platen beschadigd raken, kunnen de asbestvezels in de lucht terechtkomen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld longkanker.

Het is daarom belangrijk om asbest golfplaten zo snel mogelijk te laten verwijderen. De afbraak en verwijdering van asbest golfplaten laat je best door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf worden uitgevoerd.

Hoe worden asbest golfplaten verwijderd?

De afbraak en verwijdering van asbest golfplaten is een specialistische klus die heel wat kennis en ervaring vereist. Als je ons inschakelt gaan we als volgt te werk:

  1. Voorbereiding

Het eerste wat we doen als asbetsverwijderingsbedrijf is de omgeving afzetten. Dit om te voorkomen dat asbestvezels in de lucht terechtkomen.

  1. Afbraak

De asbestgolfplaten worden daarna voorzichtig afgebroken door onze experts. Dit gebeurt met behulp van speciaal gereedschap om zo veilig mogelijk te werk te gaan en te vermijden dat partikels in de lucht verspreid worden.

  1. Verpakking

De afgebroken asbestplaten worden vervolgens zorgvuldig verpakt in speciale asbestzakken.

  1. Verwijdering

Uiteindelijk zorgen we ook voor de verwijdering van al het asbestmateriaal zodat je helemaal ontzorgt wordt.

Kosten van asbest golfplaten verwijderen

Uiteraard brengt deze klus ook kosten met zich mee. De prijs van asbest golfplaten verwijderen variëert afhankelijk van de grootte van het oppervlak, de locatie van de golfplaten en de moeilijkheidsgraad van de klus.

In sommige gevallen is er een subsidie beschikbaar voor het verwijderen van asbest golfplaten. Deze subsidies worden door de Vlaamse overheid verstrekt.

Wil je graag meer informatie over hoe we je kunnen helpen?

Neem gerust contact met ons op! Elke offerte of aanvraag is volledig vrijblijvend.

Contacteer ons

We contacteren je binnen de 24 uur!